Scurt istoric și stadiul actual al PXT3003 – posibil tratament CMT

Adrian Hepner, MD, PhD., Director medical la Pharnext, face scurt istoric al terapiei combinate investigaționale, PXT3003 – posibil tratament al bolii Charcot-Marie-Tooth de tip 1A (CMT1A).

CMT1A este o afecțiune neurologică rară, ereditară, care provoacă leziuni ale nervilor periferici. Este cauzată de o duplicare a genei PMP22. Această dublare duce la excesul proteinei PMP22, care perturbă formarea adecvată a mielinei în sistemul nervos periferic și pierderea fibrelor nervoase și a contracției musculare. Boala poate progresa lent. De exemplu, persoanele cu CMT1A aleargă lent în copilărie, au picior scobit, degetele picioarelor curbate și adesea necesită utilizarea unor orteze pentru suportul gleznei. Sunt frecvente problemele cu echilibrul din cauza instabilității gleznei și a pierderii propriocepției.

Adrian Hepner, MD, PhD., Director medical la Pharnext

Majoritatea pacienților se pot deplasa singuri pe tot parcursul vieții și speranța de viață este normală. Tratamentul pentru această afecțiune poate include kinetoterapie; ergoterapie; orteze și alte dispozitive ortopedice; intervenție chirurgicală ortopedică; și medicamente pentru durere.

După cum explică Dr. Hepner, PX3003 este o terapie combinată care conține trei substanțe tratament existente: baclofen, naltrexonă, sorbitol. Combinația este menită să reducă nivelurile proteinei PMP22, să dezvolte integritatea fibrelor nervoase și să sporească mielinizarea. În plus, se crede că sorbitolul acționează ca un supraveghetor, ceea ce crește șansele ca proteina PMP22 să fie procesată corect și să devină funcțională.

Rezultatele unui studiu clinic în faza a 2a, publicate în Orphanet Journal of Rare Diseases, au arătat că PXT3003 a fost un tratament sigur și bine tolerat pentru adulții cu CMT1A. În studiu au fost înscriși 80 de pacienți cu CMT1A, care au fost repartizați aleatoriu pentru administrarea unei doze mici, medii sau mare de PXT3003 sau placebo, timp de 12 luni. Pacienții din grupul cu doze mari au prezentat o progresie semnificativ mai lentă sau nicio progresie a bolii după 1 an, comparativ cu cei din grupul placebo.

După fază a 2a, a urmat faza a 3a a studiului, care a evaluat siguranța și eficacitatea PXT3003 la 323 de pacienți diagnosticați cu CMT1A pentru mai mult de 15 luni. Toți au fost repartizați aleatoriu pentru a li se administra o doză mică de PXT3003, o doză mai mare sau placebo. Problemele de producție întâmpinate la jumătatea studiului au determinat ca doza maximă inițială să fie de două ori mai mare ca doza minimă administrată. Rezultatele raportate de companie au indicat faptul că PXT3003, la o doză de 5 ml de două ori pe zi, este sigur și bine tolerat, aducând ameliorări semnificative bolii. O îmbunătățire semnificativă a fost observată și în testul mersului pe o distanță de 10 metri. În studiul clinic adițional au fost înscrise 187 de persoane, care au participat la studiul anterior. Toți participanții sunt în prezent tratați cu o doză de 5 ml de PXT3003. O analiză intermediară a studiului additional, a arătat că terapia a continuat să fie sigură și eficientă utilizată pe termen lung. Printre participanții cărora li s-au administrat PXT3003 în studiul inițial, au continuat să aibă ameliorări în studiul adițional. Printre participanții care au luat inițial placebo, boala a progresat în timp ce se aflau pe placebo, dar au prezentat îmbunătățiri după trecerea la tratamentul activ.

Datorită datelor lipsă ca urmare a problemelor de fabricație în PLEO-CMT, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a solicitat un studiu clinic suplimentar al fazei 3 a terapiei. Pharnext rulează acum faza a3a additională a studiului clinic, care are ca scop recrutarea a aproximativ 350 de pacienți, cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani, care au o formă ușoară sau moderată a bolii CMT1A. Recrutarea se face în 50 de locații clinice din SUA, Canada, Europa și Israel.

 

– articol preluat de pe site-ul: https://checkrare.com/history-and-current-status-of-px3003-to-treat-charcot-marie-tooth-disease 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DONEAZA